Får du ont av trädgårdsarbetet?

By 11 februari, 2015 Nyheter No Comments
013

Sommaren är här och det växer i trädgårdarna. Att vara ute och fixa i trädgården är ju både roligt och nyttigt. Men det kan lätt uppstå olika typer av krämpor i rygg, nacke, axlar och armar. Många patienter kommer in till oss på våren och sommaren med smärta orsakad av trädgårdsarbete. Ofta känner man inte av smärtan förrän det är för sent.

Några tips är att ta kontinuerliga raster, byta arbetsställning ofta och variera arbetsuppgifterna. Det vill säga, jobba inte för länge med samma projekt, försök att variera så mycket som möjligt så att kroppen inte får jobba i samma position och utföra samma rörelser för länge. Exempelvis om man ska måla om huset så är det bra om man kan variera att måla med höger och vänster hand för att undvika smärtor kring armbågarna.

Sen är det bra att tänka på sin hållning, att man inte står framåtböjd hela tiden eller gör tunga lyft med böjd rygg utan använd ben och rumpa istället genom att böja i knä och höfter istället för i ryggen. Lycka till i trädgårdarna. Om smärta uppstår så tveka inte att ta kontakt med oss på Naprapatkliniken i Lerum, vi hjälper dig gärna!