Smärta i arm och hand sker ofta i samband med någon form av trauma. Men det är också vanligt med smärta orsakad av överansträngning. Musarm är den gemensamma benämningen på besvär som härstammar från nacke, axlar, arm, handled och fingrar. En molande smärta strålar vanligtvis ut från nacke och axlar ner i arm och hand i samband med stillasittande kontorsarbete. Stickningar/domningar i fingrar kan vara karpaltunnel syndrom. Då har utrymmet för nerven i handleden blivit begränsat. Symtom upplevs i tumme, pekfinger, långfinger och delar av ringfingret.

Tennisarmbåge

Tennisarmbåge innebär ett smärttillstånd, som är lokaliserat till utsidan av armbågen. Detta förekommer ofta hos tennisspelare, därav namnet. Även andra idrottsutövare kan drabbas tex golfare, simmare, kastare m fl. De flesta drabbas dock i arbetet eller under vardagssysslor.

Orsaken är ofta ett resultat av repetitiv och långvarig belastning av hand och handled – så som arbete vid datorn, måla, skruva etc. Detta leder till att muskelfästena på underarmens utsida/ovansida blir överansträngda.

Smärtan sitter på utsidan av armbågen och kan ibland sprida sig upp mot överarmen eller ner mot handleden. Typiska symtom är att man får svårt att gripa hårt om saker eller att man får ont eller upplever kraftlöshet när man lyfter något eller vrider armbågen, exempelvis när man lyfter ett mjölkpaket.

Besvären kan uppkomma akut i direkt samband med överansträngningen, eller debutera mer smygande. Tillståndet kan vara snabbt övergående eller bli mer långvarigt. De närmsta veckorna efter debut rekommenderar vi avlastning av området. Behandling av arm/skuldra/nacke lindrar ofta smärtorna. Även laser och akupunktur är bra alternativ. Om besvären blivit långvariga är stötvågsbehandling ofta en effektiv behandlingsmetod.

Golfarmbåge

Golfarmbåge är egentligen samma skada som tennisarmbåge. Skillnaden är att smärtan här sitter på insidan av armbågen istället för på utsidan, och är inte lika vanligt förekommande. Överbelastning av handledens- och fingrarnas böjmuskler orsakar smärta och detta sker vid upprepad belastning som vid exempelvis golfspel.

Smärtan kan sprida sig från armbågen, längs insidan av underarmen, ner till handleden. Smärtan ökar vid tryck vid armbågens insida eller när man böjer ner handleden mot underarmen.

Besvären kan uppkomma akut i direkt samband med överansträngningen, eller debutera mer smygande. Tillståndet kan vara snabbt övergående eller bli mer långvarigt. De närmsta veckorna efter debut rekommenderar vi avlastning av området. Behandling av arm/skuldra/nacke lindrar vanligtvis smärtorna. Även laser och akupunktur är bra alternativ. Om besvären blivit långvariga är stötvågsbehandling ofta en effektiv behandlingsmetod.

Nytt och intressant från Naprapatkliniken

brostrygg

Lite fakta om smärta

| Nyheter | No Comments

Smärta är en individuell och subjektiv upplevelse som kan beskrivas på många olika sätt. Några specifika tekniker för att mäta smärta finns inte, vilket innebär att det är omöjligt att…

domarbild

Anton testade sina fotbollsdomare

| Nyheter | No Comments

För några veckor sedan var vår naprapat Anton Holmberg i Stockholm och testade sina fotbollsdomare. Förutom jobbet som naprapat så jobbar nämligen Anton även som fyscoach åt SvFF. Där är han ansvarig för den…

013

Får du ont av trädgårdsarbetet?

| Nyheter | No Comments

Sommaren är här och det växer i trädgårdarna. Att vara ute och fixa i trädgården är ju både roligt och nyttigt. Men det kan lätt uppstå olika typer av krämpor…

197

Vad vill du ha din kropp till?

| Nyheter | No Comments

För att kunna utnyttja sin kropp till vad den är till för, dvs rörelse, så behöver den aktiveras och må bra. Att kunna vara aktiv utan smärta är att investera…