Axelleden är en mycket rörlig led, som kräver god hjälp av musklerna för en optimal stabilitet. En del problem i axel/skuldra kan bero på en muskulär obalans. Det vill säga, att man är för svag i vissa muskler, medan andra muskler då får jobba extra hårt. Förhållandet mellan dessa muskler är då inte optimalt, vilket kan leda till en funktionell svaghet och instabilitet med efterföljande besvär.

Att musklerna kring axel och skuldra får jobba i ett ofördelaktigt läge är vanligt vid skrivbordsarbete. Muskelspänningen kan ge stora besvär i axel/skulderregionen. Även arbete med armarna ovanför axelhöjd kan leda till besvär i axelleden. En annan vanlig orsak till axelbesvär är trauma. Stötvågsbehandling har visat sig vara en effektiv behandling på strukturer runt skuldran och axeln. Rätt sorts träning och korrigering av hållning är två andra saker som är viktigt.

Impingement

Impingement är en form av inklämningssymtom i axelleden. Muskelsenor och slemsäck kläms in i utrymmet mellan överarmens huvud och acromion (taket i axelleden). Detta utrymme blir begränsat på grund av upprepade skador eller överansträngning, vilket leder till att strukturerna blir förtjockade och inflammerade. Detta i sin tur leder till smärta i axeln, framförallt vid rörelser ovanför axelhöjd, det kan även göra ont att ligga på axeln.

Impingement kan delas in i primärt och sekundärt impingement. Vid primärt impingement är utrymmet begränsat rent anatomiskt. Det beror oftast på att supraspinatussenan och/eller slemsäcken har blivit skadad och förtjockad. Eller om akromion är böjd nedåt och minskar utrymmet.

Sekundärt impingement är vanligt hos unga idrottare. Orsaken är ofta instabilitet i axelleden. De små musklerna kring axelleden klarar inte av att centrera ledkulan i ledhålan. Följden blir att kulan åker uppåt, när den större axelmusklen aktiveras och inklämning sker i axelleden, trots att utrymmet inte är begränsat i övrigt. Det är viktigt att undersöka axeln för att kunna utesluta allvarligare skador. Sen kan vi hjälpa dig med rehabiliteringsövningar. Om besvären blivit långvariga är stötvågsbehandling en effektiv behandlingsmetod.

Instabilitet axelled

Instabilitet i axelleden förekommer ofta, framförallt hos kast-idrottare. Symtomen är instabilitetskänsla och/eller smärta i axeln, särskilt vid aktivitet. Ofta uppstår det efter en längre tid med upprepade skador eller överbelastning, vilket leder till att ledkapsel och ligament töjs ut. I början försöker de stabiliserande musklerna att kompensera, men dessa tröttas ut vid fortsatt belastning och orkar sen inte stabilisera ledkulan i ledhålan, vilket kan leda till sekundärt impingement.

Det är viktigt att undersöka axeln för att kunna utesluta allvarligare skador. Vid instabilitet i axelleden är ett långvarigt rehabiliteringsprogram en viktig åtgärd för att kunna återgå till arbete och aktivitet.

Frozen shoulder

Vid frozen shoulder uppstår inflammatoriska förändringar i axelleden av oklar anledning. Inflammationen gör att axelleden stelnar till. Detta beror främst på att ledbanden och ledkapseln i axeln blir strama och förtjockade. Resultatet av detta blir stelhet och smärta i axelleden. Stelheten leder till problem med rörelser som exempelvis kamma håret eller ta på sig kavajen. Smärtan är oftast konstant vilket leder till både daglig och nattlig smärta. Detta tillstånd drabbar vanligen personer mellan 40-60 år och brukar delas in i tre faser. I första fasen upplever man smärta och tilltagande stelhet. Under andra fasen är axeln stel och svår att röra men värken minskar. I tredje fasen kommer rörligheten sakta tillbaka och smärtan avtar ytterligare. Man vet inte exakt orsaken till att detta uppstår. Men nedsatt aktivitetsnivå av axelleden oavsett orsak har en stark association till frozen shoulder. Sjukdomsförloppet varar vanligen mellan ca ett till två år och läker oftast ut av sig själv. Det är bra att få axeln undersökt för att utesluta andra orsaker. Oftast får man sekundära muskelspänningar i anslutning till den stela axeln. Behandling och rehabilitering hjälper till med att öka/bevara rörligheten och minska smärtan.

Nytt och intressant från Naprapatkliniken

brostrygg

Lite fakta om smärta

| Nyheter | No Comments

Smärta är en individuell och subjektiv upplevelse som kan beskrivas på många olika sätt. Några specifika tekniker för att mäta smärta finns inte, vilket innebär att det är omöjligt att…

domarbild

Anton testade sina fotbollsdomare

| Nyheter | No Comments

För några veckor sedan var vår naprapat Anton Holmberg i Stockholm och testade sina fotbollsdomare. Förutom jobbet som naprapat så jobbar nämligen Anton även som fyscoach åt SvFF. Där är han ansvarig för den…

013

Får du ont av trädgårdsarbetet?

| Nyheter | No Comments

Sommaren är här och det växer i trädgårdarna. Att vara ute och fixa i trädgården är ju både roligt och nyttigt. Men det kan lätt uppstå olika typer av krämpor…

197

Vad vill du ha din kropp till?

| Nyheter | No Comments

För att kunna utnyttja sin kropp till vad den är till för, dvs rörelse, så behöver den aktiveras och må bra. Att kunna vara aktiv utan smärta är att investera…