Att ha problem med höfterna är tyvärr ganska vanligt. Det finns många olika orsaker till att smärta uppstår i och om-kring höftleden.
Höftleden sitter djupt och har en god stabilitet. Förslitningsskador, som exempelvis artros, kan ge smärta och nedsatt rörlighet. Men även muskulära besvär runt leden och nedsatt rörlighet i andra områden som exempelvis ryggen kan också orsaka problem och smärtor kring höftleden.

Vid smärta kring höftleden är det bra att få en undersökning för att avgöra om det är själva leden, som ger upphov till smärtan. Eller om det är andra strukturer i närheten, som påverkar höftleden sekundärt.

Smärta på höftens utsida

På höftens utsida sitter ett benutskott, trochanter major, där en rad olika muskler har sitt fäste. Muskelfästet kan bli överansträngt vid belastning i form av hopp- och löpträning, så kallad trochanterit. Spänningar i sätesmuskulaturen kan också orsaka smärtor i detta område. Det finns även ett senstråk som kan avge ett knäppande ljud när den glider över trochanter major vid ansträngning s.k. snapping hip. Detta kan göra ont och det kan också orsaka att slemsäcken blir irriterad, vilket kan leda till inflammation och smärta i området. Även ett direkt trauma mot utsidan av höften kan orsaka en slemsäcksinflammation.

Behandling som massage, stretch, värme, laser och rehabiliteringsträning hjälper till att bli av med besvären. Vid långvariga besvär så är stötvågsbehandling effektivt. Sen är stabilitetsträning för höft/bål effektivt för att motverka framtida besvär.

Ljumskskador

Skador på ljumskens muskler och senor kan ske vid akut skada eller vid långvarig överbelastning. Detta är vanligt inom idrotten, framförallt hos fotbollsspelare.

Vid akut skada sker ofta någon form av ruptur (bristning) av muskeln eller senan och smärtan uppstår plötsligt. Mer långvariga besvär beror ofta på att man har återgått till idrott för tidigt efter en tidigare ruptur. Eller att man har blivit överansträngd i samband med rehabiliteringsträningen. Då känns smärtan mer i slutet eller efter träningen. Man blir ofta öm och stel i ljumskregionen dagen efter en aktivitet.

Det är viktigt att behandla muskler och leder tillsammans med en väl utförd rehabilitering för att undvika långvariga och återkommande besvär. Det är också angeläget att göra en noggrann undersökning för att utesluta andra orsaker – som exempelvis ljumskbråck, skada på magmuskeln eller impingement i höftleden, s.k. FAI, en inklämning som kan uppkomma på grund av kalkpålagringar kring höftleden.

Nytt och intressant från Naprapatkliniken

brostrygg

Lite fakta om smärta

| Nyheter | No Comments

Smärta är en individuell och subjektiv upplevelse som kan beskrivas på många olika sätt. Några specifika tekniker för att mäta smärta finns inte, vilket innebär att det är omöjligt att…

domarbild

Anton testade sina fotbollsdomare

| Nyheter | No Comments

För några veckor sedan var vår naprapat Anton Holmberg i Stockholm och testade sina fotbollsdomare. Förutom jobbet som naprapat så jobbar nämligen Anton även som fyscoach åt SvFF. Där är han ansvarig för den…

013

Får du ont av trädgårdsarbetet?

| Nyheter | No Comments

Sommaren är här och det växer i trädgårdarna. Att vara ute och fixa i trädgården är ju både roligt och nyttigt. Men det kan lätt uppstå olika typer av krämpor…

197

Vad vill du ha din kropp till?

| Nyheter | No Comments

För att kunna utnyttja sin kropp till vad den är till för, dvs rörelse, så behöver den aktiveras och må bra. Att kunna vara aktiv utan smärta är att investera…