Knäsmärta kan ha många olika orsaker. Knäleden är en komplex led, som består utav tre leder, två mellan underben/lårben och en mellan knäskål/lårben.

Knät har hjälp av ledband, korsband och menisker i och kring knäleden, för att skapa funktion och stabilitet. Dessa kan skadas, då ofta i samband med ett trauma mot knäleden. Ledytorna i knäleden är beklädda med brosk och om man får skador i brosket, så minskar förmåga till läkning. Artros (broskförändring) är relativt vanligt i knäleden, samband finns mellan artros och tidigare skada på menisk eller korsband. Överbelastningsskador uppstår ofta p.g.a. snabbt stegrad och ensidig träning.

Löparknä

Löparknä är vanligt och drabbar såväl vanliga motionärer som långdistanslöpare. Smärtan uppstår oftast när man har ökat träningsmängden under en tid. Senan på utsidan av benet, tractus iliotibialis, glider fram och tillbaka över yttre delen av lårbenet i samband med löpning och kan då skapa irritation i området. Det smärtar på utsidan av knät i samband med aktivitet, men oftast är man besvärsfri vid vila.

Det är bra att utreda vilka yttre faktorer, som kan ha betydelse för smärtans tillkomst. Förklaringen kan bland annat vara felaktiga skor, låga/höga fotvalv, strama muskler nedsatt höftstabilitet med mera. Vi kan behandla löparknä med bland annat stötvågsbehandling, laser, värmebehandling, massage, stretch och hjälper dig med rehabiliteringsträning.

Hopparknä

Hopparknä är en vanlig diagnos inom idrotten. Det är en form av överbelastningsskada som drabbar knäskålsenan. Symtom uppstår i samband med höga belastningar vid exempelvis hopp, löpning och bollidrotter. Smärtar sitter nedanför knäskålen i knäskålssenan och kan kännas vid exempelvis hopp eller gång nedför trappor. Vissa känner bara av smärtan vid aktivitet, framför allt vid belastning av främre lårmuskeln, medan andra även har ont vid vila. Det är bra att utreda, behandla och påbörja rehabiliteringsträning så snart som möjligt vid symtom så att ärrbildning och mer långdragna besvär i senan undviks. Muskulär behandling och laserbehandling kan exempelvis hjälpa initialt, vid mer långvariga besvär är stötvågsbehandling effektivt.

PFSS

Patello-femoralt smärtsyndrom (PFSS) är ett mycket vanligt smärttillstånd i knäleden. Det är en typ av friktionsskada mellan knäskål och lårben, som drabbar både motionärer och idrottare och är vanligt hos unga människor. Det uppstår oftast vid ökad belastning av knäleden vilket leder till värk på framsidan av knät, som ökar vid ansträngning. Orsaken är komplex och kan bero på olika saker, men oftast är man för svag i muskulaturen i förhållande till den belastning, som knäleden har fått utstå. Gå i trappor eller huksittande brukar göra ont. Men även vilovärk förekommer, framför allt vid stillasittande med böjda knän.

Tejpning eller knäskydd kan ibland lindra symtomen. Även behandling med exempelvis skanlab, ström, massage, stretching och laser bidrar till att lindra smärtan. Rehabiliteringsträning kommer att vara den viktigaste biten för att bli kvitt besvären.

Nytt och intressant från Naprapatkliniken

brostrygg

Lite fakta om smärta

| Nyheter | No Comments

Smärta är en individuell och subjektiv upplevelse som kan beskrivas på många olika sätt. Några specifika tekniker för att mäta smärta finns inte, vilket innebär att det är omöjligt att…

domarbild

Anton testade sina fotbollsdomare

| Nyheter | No Comments

För några veckor sedan var vår naprapat Anton Holmberg i Stockholm och testade sina fotbollsdomare. Förutom jobbet som naprapat så jobbar nämligen Anton även som fyscoach åt SvFF. Där är han ansvarig för den…

013

Får du ont av trädgårdsarbetet?

| Nyheter | No Comments

Sommaren är här och det växer i trädgårdarna. Att vara ute och fixa i trädgården är ju både roligt och nyttigt. Men det kan lätt uppstå olika typer av krämpor…

197

Vad vill du ha din kropp till?

| Nyheter | No Comments

För att kunna utnyttja sin kropp till vad den är till för, dvs rörelse, så behöver den aktiveras och må bra. Att kunna vara aktiv utan smärta är att investera…