Smärta i ländryggen är ett vanligt tillstånd. Det finns flera orsaker till att smärta kan uppstå i nedre delen av ryggen. En kan vara muskelspänningar och nedsatt rörlighet, orsakad av att det idag är många som jobbar stillasittande framför datorer vilket påverkar deras hållning och muskulatur.

Andra kan få ont av att de har ett fysiskt jobb med exempelvis många ensidiga och tunga lyft. Ofta är det någon form av funktionell överansträngning som det är frågan om men även specifika diagnoser som diskbråck, ischias, artros med flera förekommer. Vid smärta i ländryggen är det bra att bli undersökt för att utesluta allvarligare orsaker.

Behandling av muskler och leder hjälper ofta till smärtlindring och snabbare återgång till arbete/aktivitet. Sen är det bra att på sikt stärka upp de delar som kanske är för svaga för att undvika återkommande och långvarig ryggvärk. Boka en tid hos oss för att få hjälp med detta.

Ryggskott

Med ryggskott (akut lumbago) menas plötslig smärta i ländryggen, som gör att man får svårt att röra på sig. Det uppträder ofta i samband med någon form av belastning, exempelvis ett tungt lyft eller en sidovridning. Luta sig framåt, ta på sig strumporna eller resa sig upp från sittande brukar vara de svåraste rörelserna.

Smärtan kan uppträda som lokal punktsmärta, smärta i ett större område eller som ett band tvärs över ländryggen. Smärtan kan upplevas som huggande och skärande vid rörelser eller vid nysning. Även utstrålande smärta i säte eller ben kan förekomma. Ibland uppträder smärtan smygande. En gradvis ökande känsla av trötthet och värk upplevs i ryggen.

Oftast är det inte fråga om någon allvarlig skada i ryggen, utan det handlar i de flesta fall om en funktionell överansträngning av ryggens muskler, leder och diskar, som orsakats av exempelvis för stor belastning, dålig hållning eller monotont arbete. Efter en undersökning gör vi bedömning om och hur detta ska behandlas och vad du själv kan göra i fortsättningen för att undvika liknande problem.

Ischias

Ischias är ett smärttillstånd, som orsakas av en mekanisk och/eller kemisk irritation eller inflammation i ischiasnerven. Ischiasnerven har sitt ursprung i ländryggen och går sedan via sätet och benet ner till foten. Den skickar signaler till och från hela nedre delen av kroppen.

Vid bekräftad äkta ischias är det vanligtvis en disk mellan kotorna i ländryggen, som blivit skadad och därmed trycker på ischiasnerven. Det finns också s.k. falsk ischias, som kan bero på överbelastning av ryggen och sätesmuskulaturen på grund av exempelvis långvarig belastning, ensidig arbetsställning eller felaktig träning. Detta kan också ge symtom ut i säte och ben.

Vid undersökning försöker vi ta reda på om det är spända muskler, som är främsta orsaken, eller om det föreligger en mekanisk irritation av ischiasnerven. Utifrån detta gör vi en bedömning om och hur detta ska behandlas eller om vidare utredning krävs.

Nytt och intressant från Naprapatkliniken

brostrygg

Lite fakta om smärta

| Nyheter | No Comments

Smärta är en individuell och subjektiv upplevelse som kan beskrivas på många olika sätt. Några specifika tekniker för att mäta smärta finns inte, vilket innebär att det är omöjligt att…

domarbild

Anton testade sina fotbollsdomare

| Nyheter | No Comments

För några veckor sedan var vår naprapat Anton Holmberg i Stockholm och testade sina fotbollsdomare. Förutom jobbet som naprapat så jobbar nämligen Anton även som fyscoach åt SvFF. Där är han ansvarig för den…

013

Får du ont av trädgårdsarbetet?

| Nyheter | No Comments

Sommaren är här och det växer i trädgårdarna. Att vara ute och fixa i trädgården är ju både roligt och nyttigt. Men det kan lätt uppstå olika typer av krämpor…

197

Vad vill du ha din kropp till?

| Nyheter | No Comments

För att kunna utnyttja sin kropp till vad den är till för, dvs rörelse, så behöver den aktiveras och må bra. Att kunna vara aktiv utan smärta är att investera…