Skador i muskulaturen sker oftast vid den excentriska fasen, det vill säga, när muskeln jobbar under förlängning. Skador i musklerna beror antingen på en sträckskada eller på direkt våld mot muskeln, så kallad kontusionsskada.

Sträckskador sker oftast i muskel/sen-övergången och är vanligt i ljumskarna och på baksida av låren hos exempelvis sprinters eller fotbollsspelare. Det är även vanligt på framsidan av lår och vader. Idrottaren upplever en akut huggande smärta vid aktivitet, som leder till nedsatt kraft i den aktuella muskeln.

Kontusionsskador sker ofta vid närkontakt, exempelvis när en idrottare får en motståndares knä i låret.

Vid läkning av en muskelskada bildas ärrvävnad. Skadeområdet blir då inte lika tålig som den ursprungliga muskelvävnaden, vilket innebär en ökad risk att drabbas av samma skada igen. Därför är det först viktigt med ett akut omhändertagande med tryck, kyla och högläge. Sedan behandling med exempelvis elstimulering, laser och massage. Slutligen ska en rehabilitering fullföljas. Vi kan hjälpa dig med behandling och bra rehabiliteringsövningar.

Senskador

Senor drabbas ofta av överbelastningsskador. Repetitiv belastning orsakar små bristningar av senan. Ofta får man degenerativa förändringar i senan, ibland med kärlinväxt eller förkalkning, som kan orsaka smärta i senan.

Men senor kan också skadas akut, framförallt vid excentriskt arbete. Senan utsätts då för större kraft än vad den klarar av och totala/partiella rupturer kan uppstå, exempelvis när en hälsena går av vid ett frånskjut vid tex badmintonspel. Rupturerna kan uppstå i själva senan eller vid senans infästning i benet.

Senskador kan ibland bli ganska långvariga. Det är viktigt att vara uppmärksam på kroppens varningssignaler i början. Det är också bra att undersöka vilka yttre och inre faktorer, som kan vara orsak till att senan har blivit överbelastad. Initialt är det bra med avlastning. Behandling av muskler/senor i form av massage och laser hjälper att påskynda läkningen. Sen är det viktigt att genomföra rehabiliteringsträning. Vid långvariga besvär i senor är stötvågsbehandling en effektiv metod för att bli av med smärtan.

Nytt och intressant från Naprapatkliniken

brostrygg

Lite fakta om smärta

| Nyheter | No Comments

Smärta är en individuell och subjektiv upplevelse som kan beskrivas på många olika sätt. Några specifika tekniker för att mäta smärta finns inte, vilket innebär att det är omöjligt att…

domarbild

Anton testade sina fotbollsdomare

| Nyheter | No Comments

För några veckor sedan var vår naprapat Anton Holmberg i Stockholm och testade sina fotbollsdomare. Förutom jobbet som naprapat så jobbar nämligen Anton även som fyscoach åt SvFF. Där är han ansvarig för den…

013

Får du ont av trädgårdsarbetet?

| Nyheter | No Comments

Sommaren är här och det växer i trädgårdarna. Att vara ute och fixa i trädgården är ju både roligt och nyttigt. Men det kan lätt uppstå olika typer av krämpor…

197

Vad vill du ha din kropp till?

| Nyheter | No Comments

För att kunna utnyttja sin kropp till vad den är till för, dvs rörelse, så behöver den aktiveras och må bra. Att kunna vara aktiv utan smärta är att investera…